Rijksdaggebouw

Bezoek je Berlijn dan kun je niet om het Rijksdaggebouw heen. Dit imponerende gebouw met een opvallende glazen koepel is de locatie waar het Duitse parlement vergadert. Met ongeveer 3 miljoen bezoekers per jaar is het ook één van de populairste toeristische attracties in Duitsland. Het Rijksdaggebouw staat in de noordoostelijke hoek van de Tiergarten.

Achtergrond

Net als Duitsland zelf kent het gebouw een roerige geschiedenis. Het verrees in 1894 om onderdak te bieden aan de Rijksdag, in die tijd de naam van het Duitse parlement. Later, in 1933, werd het in brand gestoken door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Die gebeurtenis stelde Hitler vervolgens in staat om de noodtoestand uit te roepen. Nog eens 12 jaar later – aan het einde van de Tweede Wereldoorlog – lag het Rijksdaggebouw (net als de rest van de hoofdstad) in puin. Iconisch uit deze periode is de foto van de Russische soldaat die bovenop het gebouw de Sovjet-vlag hijst.

Na de opsplitsing van Duitsland kwam het Rijksdaggebouw in West-Berlijn te liggen, maar werd het niet meer gebruikt voor de vergaderingen van het parlement. De West-Duitse regering was namelijk naar Bonn verhuisd. Pas nadat Berlijn in 1990 weer de hoofdstad van het herenigde Duitsland was geworden – en na een grondige restauratie – werd het gebouw in 1999 weer in gebruik genomen als parlement.

https://www.youtube.com/watch?v=mJBLlBvI3bw

Wat is er te zien?

Architect Paul Wallot ontwierp het gebouw in 1894 in een prachtige eclectische stijl. Het oorspronkelijke dak werd tijdens de restauratie van 1999 echter vervangen door een moderne glazen koepel. Het is deze koepel van de beroemde Britste architect Norman Foster die ontzettend populair is bij bezoekers. Vanuit hieruit kun je namelijk het parlement zien vergaderen, maar heb je vanaf de spiraalvormige trap ook een fenomenaal uitzicht over Berlijn. Andere bezienswaardigheden zijn de bewaard gebleven kogelgaten en opschriften van Sovjet-soldaten uit de oorlog.

Het Rijksdaggebouw bezoeken

Aangezien het Rijksdaggebouw bijna dagelijks in gebruik is door de Bondsdag – zoals het Duitse parlement vandaag de dag heet – is toegang enkel mogelijk door vooraf te registreren. Dit kan via de website van de Bondsdag. Voor de meeste toeristen zal de beklimming van de koepel voldoende zijn, maar aanvullend is het op woensdag, donderdag en vrijdag ook mogelijk een zitting van het parlement bij te wonen. Is er op het moment van je bezoek geen zitting dan krijg je een korte rondleiding van 45 minuten.

Bereikbaarheid

plattegrond Rijksdaggebouw Berlijn

Het Rijksdaggebouw (A op de kaart) is te bereiken door lijn U55 van de U-Bahn te nemen naar station Bundestag net voor het Paul-Löbe-Haus (B). Een andere optie is lijn S1, S2 of S25 te nemen naar station Brandenburger Tor (2). Loop vanaf dit station de stadspoort (C) door en je zult meteen rechts het Rijksdaggebouw zien.

Praktische informatie