Museumsinsel

Berlijn heeft er ruim 170 en is daarmee de stad met de meeste musea ter wereld. Het kan dus lastig zijn om te kiezen waar je tijdens je stedentrip heen wilt gaan. De vijf bekendste musea staan op het Museumsinsel (museumeiland). Dit is de aanduiding voor het noordelijke deel van het eiland in de rivier de Spree, midden in het centrum van Berlijn.

Altes Museum

Het oudste museum is gevestigd in een prachtig neoklassiek gebouw uit 1830 en heet toepasselijk ‘Altes Museum’. Binnen vind je een grote collectie klassieke kunstvoorwerpen met veel stukken uit de Griekse en Romeinse cultuur. Daarnaast zijn er archeologische opgravingen uit het oude Egypte te vinden.

https://www.youtube.com/watch?v=52zm0pIJ7SU

Neues Museum

Toen het Altes Museum te klein werd begon in 1855 de bouw van het Neues Museum. Dit museum werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar is prachtig gerestaureerd. Ook hier vind je uitgebreide archeologische collecties uit het oude Griekenland en Egypte. Hoogtepunten zijn de in Griekse- en Egyptische stijl gebouwde binnenplaatsen.

Pergamonmuseum

In het Pergamonmuseum staan Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische kunstwerken tentoongesteld. Topstukken zijn het enorme Pergamonaltaar, de Ishtar Poort en de Marktpoort van Milete. Dit enorme museum kwam gereed in 1930 en is erg populair. Hoe vroeger je gaat, hoe eerder je binnen bent..!

https://www.youtube.com/watch?v=AB8zsBH1rP8

Alte Nationalgalerie

De Alte Nationalgalerie is het vierde museum op het Museumsinsel en richt zich niet op de oudheid, maar op kunst uit de 19e eeuw. Vooral schilderkunst uit het classicisme, de romantiek, de Bierdermeier-periode en het Franse impressionisme zijn goed vertegenwoordigd. Bekende kunstenaars waarvan werken worden tentoongesteld zijn onder andere Monet, Renoir, Cézanne en Manet.

Bode Museum

Het Bode Museum is tenslotte gevestigd in een neobarok gebouw uit 1904 en staat op de punt van het eiland. De basis van de collectie bestaat uit de verzameling van Wilhelm von Bode. Beeldhouwkunst vanaf het oude Byzantium tot aan de vroege renaissance staat centraal, maar het museum heeft ook een collectie meubels, een muntenkabinet en kerkelijke kunst.

Bereikbaarheid

plattegrond Museumsinsel Berlijn

Het Museumsinsel is te bereiken door eerst lijn S5, S7 of S75 naar station Hackescher Markt (1 op de kaart) te nemen. Vanaf daar loop je naar het park aan de rivier en steek je de brug over. Op de plattegrond staan het Altes Museum (A), het Neues Museum (B), het Pergamonmuseum (C), de Alte Nationalgalerie (D) en het Bode-Museum (E) vermeld.

Praktische informatie

  • Openingstijden + Toegangsprijzen: http://www.smb.museum
  • Nabije bezienswaardigheden: Dom van Berlijn, Nieuwe Synagoge, Unter den Linden
  • Tijdsbestek: minimaal twee uur per museum