Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is één van grootste toeristische trekpleisters van Berlijn. Deze monumentale poort is namelijk de enige toegangspoort van de stad die nog overeind staat. Je vindt de Brandenburger Tor aan het begin van Unter den Linden, de boulevard die in het verleden rechtstreeks naar het paleis van de Pruisische koningen leidde. Direct ten westen van de poort begint de Tiergarten.

Achtergrond

De geschiedenis van de Brandenburger Tor gaat terug tot de 18e eeuw. Berlijn kende toen een omvangrijke tolmuur met een groot aantal poorten. In opdracht van koning Frederik Willem II werd in 1788 de grootste en belangrijkste van deze poorten – die aan de weg naar het stadje Brandenburg – vervangen door een prestigieus bouwwerk om de status van de nieuwe grootmacht Pruisen te onderstrepen. De poort werd ontworpen door architect Carl Gotthard Langhans die de ingang van de Akropolis in Athene als voorbeeld nam.

De Brandenburger Tor is ook enkele malen de locatie geweest van historische gebeurtenissen. Zo gebruikte Napoleon de poort in 1806 om het kort daarvoor door hem veroverde Berlijn binnen te treden. Het was deze plek waar de Amerikaanse president Ronald Reagan in 1987 Sovjet-leider Gorbatsjov opriep om de Berlijnse Muur af te breken.

https://www.youtube.com/watch?v=dnwAU1s2Csg

Wat is er te zien?

De Brandenburger Tor is een imposant bouwwerk van 65 meter breed en 26 meter hoog, dat ondersteund wordt door 12 grote zuilen in Dorische stijl. De poort kent vijf doorgangen, waarvan aanvankelijk alleen de buitenste gebruikt mochten worden door de burgers van Berlijn. De doorgangen in het midden waren bestemd voor de koning, zijn familie en gevolg. De bas-reliëfs boven de doorgangen laten verhalen uit de Griekse mythologie zien, terwijl bovenop de poort een standbeeld van de Griekse godin Victoria op een vierspan te zien is. Dit beeldhouwwerk werd gemaakt door de beroemde kunstenaar Johan Gottfried Schadow. Aan weerszijden van de poort kun je tenslotte twee tolhuizen in dezelfde klassieke stijl bezichtigen.

De Brandenburger Tor is voor toeristen toegankelijk. Je kunt dus probleemloos door de poort heen lopen. Het is echter niet mogelijk om het dak te beklimmen of de oude tolhuizen binnen te gaan. Meteen achter de poort en voordat Unter den Linden begint, vind je nog de aangename Pariser Platz. Loop je vanaf de poort naar het noorden dan sta je binnen een paar minuten voor het Rijksdaggebouw.

Bereikbaarheid

plattegrond Brandenburger Tor Berlijn

Onder de Pariser Platz (ten oosten van de poort) is het metrostation Brandenburger Tor (1 op de kaart). Dit is het eindstation op lijn U55 vanaf Berlijn Hauptbahnhof. Kom je van de andere kant, dan kun je beter de S-Bahn nemen. De lijnen S1, S2 en S25 stoppen op hetzelfde station, vanaf waar je in twee minuten naar de Brandenburger Tor (A) loopt.

Praktische informatie

  • Openingstijden + Toegangsprijzen: altijd geopend, gratis te bezoeken
  • Nabije bezienswaardigheden: Tiergarten, Unter den Linden, Rijksdaggebouw
  • Tijdsbestek: een klein half uur
Hotel in Berlijn » Bezienswaardigheden » Brandenburger Tor